De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is per 1 januari 2024 in werking getreden. Deze wet zorgt voor beter toezicht op de bouwkwaliteit en maakt bouwers verantwoordelijker voor hun werk. In eerste instantie geldt de Wkb alleen voor nieuwbouwprojecten in gevolgklasse 1, zoals onder anderen eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden.
Waarom de Wkb?
De overheid wil dat gebouwen veiliger, energiezuiniger en van hogere kwaliteit zijn. Daarom komt er meer controle tijdens het bouwproces. Doel van de wet: minder bouwfouten, minder herstelkosten en meer zekerheid voor de eindgebruiker. Aannemers worden aansprakelijk voor gebreken die ze zelf veroorzaken – ook als deze pas later worden ontdekt.
Belangrijke veranderingen
Onafhankelijke kwaliteitsborgers controleren tijdens het ontwerp en op de bouwplaats of aan alle bouwtechnische eisen wordt voldaan.
De rol van BVAN
BVAN is inzetbaar als extern specialist brandveiligheid scope 12 en ondersteunt kwaliteitsborgers bij het toetsen en borgen van de bouwkwaliteit, specifiek in gevolgklasse 1 (maar we zijn ook al gekwalificeerd voor gevolgklasse 2). We hebben ervaring met uiteenlopende projecten en kennen de praktijk. Als technisch adviseur kunnen wij een inhoudelijke bijdrage leveren aan het kwaliteitsborgingsproces.
BVAN werkt volgens de richtlijnen van BRL 5019 en maakt gebruik van het erkende instrument KIK-KOMO, een van de toegelaten stelsels binnen de Wkb. Hiermee kunnen we het hele proces van planvorming tot opleverdossier professioneel begeleiden.
Waarom samenwerken met BVAN?
Bij BVAN staan kennis, betrouwbaarheid en onafhankelijk technisch inzicht centraal. Onze experts zijn op de hoogte van de actuele regelgeving en zorgen voor heldere adviezen die voldoen aan de eisen van de Wkb. Of het nu gaat om woningbouw, utiliteit of renovatieprojecten: wij zorgen ervoor dat de bouwkwaliteit en brandveiligheid aantoonbaar op orde is.
Meer weten over onze rol binnen kwaliteitsborging? Neem contact op met ons team.
Wil je weten of de brandveiligheid goed is gewaarborgd in je ontwerpschets? Neem contact met ons op en brand los!
Samen maken we Nederland brandveiliger. Lees alle blogs, bekijk alle video’s en leer meer over brandveiligheid.
Brandveilig de zomer in: 4 tips voor een (brand)veilige zomerperiode De zomer is aangebroken en dat betekent dat veel bedrijven…
Brandoverslagberekening voor industriefunctie Wilt u graag weten hoe brandveilig uw gebouw is? Met behulp van een brandscan brengen wij in…
Wilt u meer informatie over wat BVAN voor u kan betekenen? Neem een kijkje bij al onze diensten of neem direct contact met ons op.
We brengen met een grondige bouwplantoets in kaart aan welke eisen uw gebouw moet voldoen en welke maatregelen nodig zijn om de brandveiligheid te waarborgen.
Lees meer
We kunnen een gedegen brandoverslagberekening uitvoeren en advies geven over brandwerende maatregelen om het risico op brandoverslag tot een minimum te beperken.
Lees meer
We helpen u bij het optimaal inrichten van grote brandcompartimenten. Dit omvat onder andere vuurlastberekeningen, gelijkwaardigheidsrapportages en gedetailleerd advies.
Lees meer
Middels een berekening van de doorstroom en opvangcapaciteit controleren we of uw gebouw voldoende vluchtroutes heeft, zodat alle gebruikers binnen één minuut op een veilige locatie kunnen worden opgevangen bij een noodsituatie.
Lees meer
We zorgen ervoor dat de gebruikers van uw gebouw veilig kunnen evacueren in geval van nood, door middel van een goed doordacht ontruimingsplan en duidelijke ontruimingstekeningen.
Lees meer
We begrijpen het belang van snelle branddetectie en alarmering. We stellen een duidelijk Plan van Eisen op en begeleiden het traject van installatie tot certificering.
Lees meer
Wij inspecteren of uw bedrijfspand voldoet aan de vereiste brandveiligheidseisen. Daarnaast geven we advies hoe u de brandveiligheid van uw gebouw naar een hoger niveau kunt tillen.
Meer lezen
Bij BVAN staan we klaar om u te ondersteunen bij het inrichten van uw BHV-organisatie en zorgen we ervoor dat uw organisatie voldoet aan de wettelijke verplichtingen en verantwoordelijkheden.
Lees meer
Nieuwsgierig naar andere projecten van Brandveiligheidsadvies Nederland?