Recent hebben wij een ontruimingsoefening mogen verzorgen in Amsterdam. We hebben deze opdracht met veel plezier uitgevoerd en hebben onze bevindingenvastgelegd in een evaluatieverslag. In de praktijk zien we dat niet elke organisatie hun ontruimingsoefening op deze manier aanvliegt. Toch is het van groot belang om dat wel te doen. De oefeningen spelen namelijk een grote rol in het voorbereiden van jouw medewerkers op een noodsituatie. Om deze reden geven wij jou 5 tips voor een succesvolle ontruimingsoefening.
Nadat jouw medewerkers hun BHV hebben behaald moet deze ook regelmatig beoefend worden. Wij adviseren om dit met regelmaat te doen op de locatie waar zij de BHV taak vervullen. Stel daarvoor een plan van aanpak op hoe jouw organisatie dit aanvliegt.
Is jouw onderneming een nieuwe BHV organisatie? Begin dan met het op de hoogte brengen van jouw BHV-ers van de gebouwkenmerken en welke installaties die van belang zijn in het gebouw aanwezig zijn. Den hierbij aan de afsluiters, waar lopen de mogelijke brandscheidingen en hoe werk je samen met de brandmeldcentrale.
Plan vervolgens een ontruimingsoefening in en breng iedereen op de hoogte. Het moet voor alle betrokkenen duidelijk en overzichtelijk zijn wat er van hen verwacht wordt tijdens de oefening. Je kunt hierbij denken aan een omschrijven van de verschillende soorten noodsituaties, welke routes er genomen moeten worden en wie er verantwoordelijk is voor het begeleiden van de evacuatie.
Het is van groot belang dat je jouw medewerkers regelmatig traint in het gebruiken van het ontruimingsplan. Medewerkers moeten bekend zijn met het plan en weten wat zij moeten doen in geval van brand. Organiseer daarom met regelmaat trainingssessies, bespreek de procedures en benadruk het belang van de oefening bij alle collega’s. Dit kun je doen door bijvoorbeeld vooraf een mail te sturen, een memo te plaatsen of zelfs een poster op te hangen.
Probeer een ontruimingsoefening zo realistisch mogelijk te maken, zodat jouw medewerkers weten wat er van hen verwacht wordt in een noodsituatie. Gebruik bijvoorbeeld rookmachines, lotus slachtoffers, blusapparaten en andere hulpmiddelen om de oefening zo realistisch mogelijk te maken.
Het belangrijkste na een ontruimingsoefening is de evaluatie. Tijdens deze evaluatie kijk je samen met collega’s naar wat er goed is gegaan en waar verbeteringen nodig zijn. Vraag ook andere medewerkers hoe zij de evacuatie hebben ervaren en of het voor hen duidelijk was wat zij moesten doen. Noteer deze feedback en gebruik deze om jouw ontruimingsplan te verbeteren.
Als laatste is het belangrijk om een ontruimingsplan met regelmaat te evalueren. Het kan namelijk zijn dat de indeling van jouw gebouw veranderd, er een nieuwe functie is toegevoegd of dat de brandmeld- en ontruimingsinstallatie verouderd is. Controleer ook regelmatig of de nooduitgangen nog goed toegankelijk zijn, of de noodverlichting werkt en of er nieuwe risico’s zijn ontstaan. Vergeet daarnaast niet met regelmaat te controleren of er nieuwe wetgevingen zijn waaraan jouw organisatie moet voldoen.
Kort samengevat bouw je stap voor stap jouw BHV organisatie op en met alleen een BHV diploma ben je er niet. Heb jij een vraag over een ontruimingsoefening of wil je graag meer weten over hoe wij jou hierbij kunnen helpen? Brand los! Ons team staat voor je klaar.
Wil jij de brandveiligheid van jouw gebouw naar een hoger niveau tillen?
Neem dan contact met ons op.